Sport fysio

Wat is een sport fysiotherapeut?

Een sport fysiotherapeut is simpel gezegd gespecialiseerde fysio in je raadt het al: sport. Een sport fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in complicaties en condities gerelateerd aan sport. Vaak hebben deze fysio’s geen speciale opleiding hiervoor gevolgd maar hebben vaak wel vaardigheden die zich onderscheiden van een normale fysio.

Complicaties als gevolg van sport zijn vaak anders dan hedendaagse complicaties waarvoor je naar de fysiotherapeut gaat. Zo drukken atleten hogere druk uit op hun lichaam door uitzonderlijke prestaties.

Welke vaardigheden heeft een sport fysiotherapeut?

Een sport fysio dient kennis te hebben van complicaties van verschillende sporten. Daarnaast dient er kennis aanwezig te zijn an zowel vrouwen als mannen, en jonge en oudere sporters.

Daarnaast dient er kennis aanwezig te zijn om voor een groot aantal verschillende complicaties een diagnose te kunnen stellen. Daarnaast moet de fysio in staat zijn om bepaalde trainingsschema’s op te kunnen stellen voor hun clienten. Onder andere voor een snel herstel wordt hier door sport fysio’s vaak gebruik van gemaakt. Ook bepaalde taping technieken en massages vallen onder het takenpakket. Hier dient dan ook voldoende kennis en ervaring van aanwezig te zijn.

Doordat sporters vaak psychisch en fysiek anders zijn ingesteld, hebben zij dus andere behandelmethoden nodig. Zo worden er voor sporters speciale behandelmethoden opgesteld waar zij zo snel mogelijk mee herstellen. Ook beschikken zij vaak over een dermate fysieke gesteldheid dat zij sneller kunnen herstellen en oefeningen beter op kunnen pakken.

Communicatie

Ten slotte moet een sport fysio in staat zijn om met veel verschillende professionals en andere mensen samen te kunnen werken. Veel atleten beschikken over coachers, managers en andere fysio’s. Om optimaal resultaat te behalen dient de sport fysio met al deze mensen samen te werken. Vaak vragen managers of coaches ook advies van de fysio en werken zij samen om de atleten zo snel mogelijk weer actief te krijgen. Een sport fysio dient dus communicatief sterk te zijn en moet tegen een stootje kunnen. Want de sportwereld is vaak een wereld vol passie.

Berichten gemaakt 21

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.