ONDERLICHAAM

BEKKEN

Bekken klachten

Klachten aan het bekken of SI-gewricht komen veel voor. Bekkenklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven en bij veel alledaagse bewegingen. Wat kunt u doen aan uw bekkenklachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende bekkenklachten.

Bekkenblokkade

Klachten aan het bekken komen op alle leeftijden en zowel bij (zwangere) vrouwen als mannen voor. Als het bekken blokkeert betekent dit een verminderde of geblokkeerde beweging van het SI-gewricht. Het SI-gewricht staat voor het sacro-iliacaal gewricht en zorgt voor een goede verbinding tussen u heiligbeen en aan 2 kanten met het darmbeen aan de achterzijde van uw rug.
Klachten die mensen met een bekkenblokkade hebben zijn lage rugpijn, meestal aan 1 kant en met uitstraling naar de bil. Ook komt pijn bij lang staan, zitten of liggen veel voor. En kan er pijn in de onderbeen, lies zijn en uitstralende pijn naar het dijbeen tot aan de buitenkant van de enkel.
Er zijn goede oefeningen die u goed zelf thuis kunt doen om de beweeglijkheid van het SI-gewricht toe te laten nemen en daarmee uw klachten te verminderen. De online fysiotherapeut kan u helpen bij deze oefeningen en adviezen geven.

Bekkeninstabiliteit

Bekkenklachten komen op alle leeftijden voor zowel bij mannen als bij (zwangere) vrouwen. Bekkeninstabiliteit na of tijdens een bevalling wordt ook Peripartum Pelvic Pain (PPPP) genoemd.
Een oorzaak voor bekkeninstabiliteit is dat het SI-gewricht te beweeglijk is geworden. Ook komt bekkeninstabiliteit voor na een ongeluk of flinke overbelasting.
Mensen met bekkeninstabiliteit hebben vaak rugpijn met uitstraling tot halverwege de bil. De pijn kan uitstralen naar het bovenbeen en het schaambeen.
Pijn kan voornamelijk ervaren worden onder in de rug, de bilstreek, al dan niet met uitstraling naar bovenbenen en/ of rondom het schaambeen met mogelijke uitstraling naar de lies en voorzijde van het bovenbeen.
Pijn in het bekken kan ook voor het eerst optreden tijdens de zwangerschap, tijdens of na de bevalling en tijdens de periode na de zwangerschap. Pijn tijdens of in de eerste dagen na de bevalling is meestal hevige pijn in het schaambeen. Draaien in bed, gaan zitten, opstaan, staan en lopen is tijdens die eerste dagen bijna onmogelijk.
Mensen met bekkeninstabiliteit hebben vaak ook klachten bij lang staan, liggen of zitten, traplopen en in de auto stappen en vrijen.
Er zijn oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen om de bekkenbodemspieren en de structuren daarom heen te verstevigen. Dit kan tot klachtenvermindering zorgen en minder pijn. De online fysiotherapeut kan u hier goed bij helpen. Vraag daarom nu een advies aan!

Bekkenbodemproblemen

Heeft u problemen aan de bekkenbodem? Kijk dan op onze speciale pagina over bekkenbodem problemen.

Piriformis syndroom

Het piriformis syndroom komt vaak voor bij bekken- en SI klachten. De piriformis is een diepe bilspier die van het heiligbeen naar de buitenkant van de heup loopt. De piriformis spier kan opzwellen en verharden, het kan zijn dat de piriformis dan op een zenuw (de nervus ischiadicus) gaat drukken die onder de spier door loopt.
Mensen met het piriformis syndroom hebben vaak een pijnlijke bil met uitstralende pijn naar de heup en bovenbeen. De pijn neemt toe door zitten, traplopen of kniebuigingen en het kan zijn dat u tintelingen tot in de voeten voelt.
Denkt u dat u het piriformis syndroom heeft, wity u graag oefeningen of heeft u een vraag? Neem dan contact op met de online fysiotherapeut.

Bekijk hoe online fysiotherapie werkt →

BOVENBEEN

Bovenbeen klachten

Klachten aan het bovenbeen zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven of tijdens en na het sporten. Wat kunt u doen aan uw bovenbeen klachten? Wij helpen u graag om uw klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende bovenbeen klachten. Staat uw klacht er niet bij? De online fysiotherapeut kan u helpen!

Quadriceps blessure

De quadriceps is een spiergroep aan de voorzijde van u bovenbeen en deze groep zorg voor de strekking van u knie. U kunt deze bovenbeenspieren kneuzen of scheuren. Vaak gebeurt dit na een botsing, val of ander incident.
Er zijn verschillende graden als u kijkt naar de quadricepsblessure. U kunt de quadriceps flink verrekken (graad 1), de spieren kunnen gedeeltelijk inscheuren (graad 2) of een spier scheurt helemaal af (graad 3).
Bij graad 1 heeft u een lichte zwelling, stijfheid en u kunt de pijn goed aanwijzen. U voelt pijn bij het buigen van u knie en kunt de knie misschien niet volledig buigen. Na het sporten worden de klachten vaak erger.
Bij graad 2 ziet u een lokale bloeduitstorting en kan er een deukje voelbaar zijn. U loopt een beetje mank en de knie buigen gaat niet goed.
Bij graad 3 bent u heel beperkt en mist uw kracht in u been, vooral bij het strekken van de knie. U kunt moeilijk hurken, opstaan en lopen. Het buigen gaat bijna niet van de knie en waarschijnlijk zit er een grote blauwe plek bij de knie.
Wanneer er sprake is van graad 3, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan. Herkent u de klachten in graad 1 of 2? De online fysiotherapeut kan u hier goed bij helpen.

Hamstring blessure

Hamstring blessures komen veel voor, voornamelijk onder sporters. Een blessure kan op verschillende manieren optreden, bijvoorbeeld tijdens het sporten, bij een val of na een ongeluk. De hamstring is een spiergroep die aan de achterkant van uw bovenbeen loopt en zorgt voor de buiging van de knie.
De meeste hamstringblessures betreffen een eerste- of tweedegraads blessure. Bij graad 1 is er sprake van een verrekking met mogelijk ingescheurde spiervezels. Bij graad 2 is er sprake van gescheurd spierweefsel en bij graad 3 is pees of spier volledig afgescheurd.
Het is belangrijk dat wanneer u veel sport u hamstrings sterk genoeg zijn. De online fysiotherapeut kan u begeleiden in het trainen van de hamstrings met oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen. Ook is het belangrijk dat u weet hoe u uw hamstrings rekt.
Heb jij klachten aan u hamstring en wilt u deskundig advies en zo nodig oefeningen? Vraag het de online fysiotherapeut.

Ga naar de pagina over BOVENBEEN KLACHTEN →

ENKEL

Enkel klachten

Klachten aan u enkel zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven of tijdens en na het sporten. Wat kunt u doen aan uw enkelklachten? Wij helpen u graag om uw klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende enkelklachten. Staat uw klacht er niet bij? De online fysiotherapeut kan u helpen.

Enkelpijn

Pijn in de enkel kan verschillende oorzaken hebben. U kunt door de enkel gaan, uw enkel verstuiken en u enkelbanden scheuren en de enkel breken.
Afhankelijk van uw klachten, hoe lang u al klachten heeft en welke bewegingen zeer doen en wanneer deze pijn ontstaat, zal de online fysiotherapeut u proberen te helpen uw klachten te verminderen.
Uw klachten kunnen bijvoorbeeld komen door een verkeerde houding, stand afwijkingen, overbelasting of een ongeluk. In de praktijk zien we dat enkel vaak ook niet goed getraind zijn en stabiliteit missen. Dan kunnen we ook gerichte oefeningen geven die u gemakkelijk thuis kunt doen.
Heeft u vragen over uw enkel en wilt u graag gericht advies en oefeningen? Vraag het de online fysiotherapeut.

Verstuikte enkel

Bij een verstuikte enkel ervaart u vaak pijn waardoor staan en lopen lastig wordt. U voelt pijn bij het naar buiten of binnen bewegen van uw voet en er kan een zwelling ontstaan rond de enkel. Ook kan het zijn dat er een bloeduitstorting zit en daarnaast kan door de zwelling u enkel stijf, pijnlijk en instabiel aanvoelen.
Meestal klapt de enkel te ver naar buiten of binnen waardoor u enkelbanden beschadigen. Dit kan gebeuren bij verschillende sporten maar u kunt ook uw enkel verstuiken bij een misstap of onverwachte beweging.
Voor uw herstel is het belangrijk dat u zorgt dat de zwelling in de voet afneemt en dat u in een periode van 6 weken weer sport of activiteiten opbouwt. De online fysiotherapeut kan u hierbij helpen door gerichte adviezen en oefeningen te geven die uw herstel zullen bevorderen.

Gebroken enkel

De enkel kan gebroken zijn als u minder dan 5 stappen kunt lopen. Ook kan het zijn dat u enkel zo pijnlijk is dat u na een paar minuten nog niet op de voet kunt staan. Een ander symptoom is dat er direct na het ongeluk een fikse zwelling op of rond de enkelknobbel komt. Als u denkt dat uw enkel gebroken is, dan is het raadzaam om direct naar de huisarts te gaan.
Had u uw enkel gebroken maar wilt u graag tips, adviezen en oefeningen om uw enkel weer soepel te krijgen na een periode van immobilisatie (gips)? Dan kan de online fysiotherapeut u daar goed bij helpen.

Ga naar de pagina over ENKEL KLACHTEN →

HEUP

Heup klachten

Heupklachten komen na knie- en bekkenklachten veel voor. Heupklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven of gewoon omdat het een onaangenaam gevoel is. Wat kunt u doen aan uw heupklachten? Wij helpen u graag om uw klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende heupklachten.

Heuppijn

Pijn in de heup kan heel vervelend zijn, vooral als het u hindert in het dagelijks leven.
Heuppijn heet in de medische wereld coxalgie. Pijn in de heup wordt meestal veroorzaakt door artrose in de heup of een slijmbeurs. Artrose wordt gekenmerkt door stijfheid bij het beginnen van een beweging en pijn. Een slijmbeurs geeft juist pijn aan de buitenzijde van de heup en er kan ook een rode of warme plek ontstaan.
Pijn in de heup kan ook ontstaan door een breuk, een verkeerde groei of overbelasting. Heeft u een vraag over uw klachten en wilt u spierversterkende en versoepelende oefeningen? Vraag het de online fysiotherapeut.

Slijmbeursontsteking of bursitis

Een slijmbeursontsteking, ook wel een bursitis genoemd, komt vaak voor in de zijkant van de heup bij oudere mensen of mensen die veel (duur)sport doen zoals hardlopen of fietsen.
Een slijmbeursontsteking in de heup ontstaat doordat er een spier tegen de kop van de heup aan schuurt. Overal waar in het lichaam wrijving plaats vindt tussen spieren, pezen en botten zit een slijmbeurs. Door te veel wrijving kan de slijmbeurs (bursa) irriteren en gaan ontsteken, u spreekt dan van een bursitis. Ook kan een val, beenlengteverschil of zwakke bilspieren zorgen voor het ontsteken van de slijmbeurs.
De voornaamste klacht bij een slijmbeursontsteking is pijn in de heup, vaak aan de buitenzijde. Ook kan het zijn dat u huid rond de heup rood of warm wordt.
Om de spieren rond de heup te versterken zijn er oefeningen die u thuis kunt doen. Ook kan de online fysiotherapeut u tips en adviezen geven hoe u het beste om kunt gaan met uw klachten.

Artrose

Artrose in de heup of heupen is erg vervelend. Klachten die vaak voorkomen bij artrose in de heup zijn stijfheid bij het starten van een beweging en pijn.
Pijn in de lies, rug, bil en voorzijde van het bovenbeen tot aan de knie kan voorkomen bij heupartrose en vaak kan men de heup niet goed strekken. Er is dus soms ook sprake van een verminderde beweeglijkheid in de heup. Zowel in het draaien, strekken en zijwaarts bewegen is moeilijk. Ook zijn er mensen die ’s nachts pijn hebben.
Belangrijk bij artrose is dat u wel voldoende blijft bewegen en de heup zo sterk mogelijk houdt. De online fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen en kan u goede tips geven.
Wilt u meer informatie over artrose zelf? Kijk dan op onze pagina over artrose.

Ga naar de pagina over HEUP KLACHTEN →

KNIE

Knie klachten

Knieklachten komen na bekken- en enkelklachten veel voor. Knieklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven en bij alledaagse bewegingen. Wat kunt u doen aan uw knieklachten? Wij helpen u graag om uw klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende knieklachten. Er zijn veel verschillende aandoeningen die u kunt hebben aan u knie.

Kniepijn

Pijn aan de knie kan heel vervelend zijn, vooral als de pijn u hindert in het dagelijks leven. Kniepijn kan heel veel oorzaken hebben. U kunt denken aan stands afwijkingen in de knie, een verkeerde houding of looppatroon, meniscusklachten of artrose en soms komt kniepijn ook vanuit de spieren in uw bovenbeen.
Heeft u klachten aan uw knie en wilt u graag weten wat het zou kunnen zijn? Vul dan het vragenformulier zo duidelijk en uitgebreid mogelijk in. Ga voor jezelf goed na wanneer u de klachten heeft.
Vraag jezelf dingen af zoals heb ik pijn in de knie als de trap op of af loop, als ik uit bed kom, slaat mijn knie wel eens op slot of zak ik er wel eens door heen? Dit is allemaal informatie waar de online fysiotherapeut iets aan heeft.
De online fysiotherapeut zal u een deskundig advies geven en eventueel oefeningen waar mee u uw klachten kunt verminderen.

Lopersknie

Een lopersknie of runners knee betekent een irritatie of ontsteking van een lange pees die aan de buitenzijde van de knie aanhecht. Bij het strekken en buigen van de knie gaat deze pees over de buitenste knobbel van de knie en wanneer hij niet of slecht getraind bent kan dit overbelasten. In de medische wereld heet een lopersknie een Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom.
Een lopersknie kenmerkt zich door pijn die ontstaat aan de buitenkant van de knie en de klachten komen meestal geleidelijk opzetten. Het is vaak een zeurende of brandende pijn en klachten treden vooral op tijdens inspanning. Na de inspanning verdwijnt de pijn vaak weer. Het kan ook zo zijn dat de pijn zo hevig is dat u de activiteit moet staken.
Er zijn verschillende oorzaken waardoor een lopersknie kan ontstaan. Vaak komt een lopersknie voor bij ongetrainde mensen die geen of een verkeerd loopschema gebruiken of mensen die van nauwelijks sporten naar heel intensief sporten gaan. Ook het niet doen van een warming up kan een lopersknie veroorzaken.
Het kan ook zijn dat de oorzaak in u anatomische bouw ligt zoals het hebben van O-benen of een beenlengteverschil. Uw spieren kunnen ook te kort of te stijf zijn.
Denkt u dat u een lopersknie heeft of heeft u andere knieklachten? De online fysiotherapeut kan jou helpen!

Meniscusklachten

De meniscus is een halve schijf van kraakbeen die in het kniegewricht zit ter hoogte van de gewrichtsspleet. U heeft 2 menisci in uw knie, aan de buiten- en binnenzijde. De menisci zitten beide verbonden met kniebanden. Vaak gaat een kniebeschadiging van een band dan ook gepaard met schade aan de meniscus.
Vanuit de praktijk zien we dat veel mensen bij knieklachten al snel denken aan een beschadiging van de meniscus. Vaak is dit onterecht. Door het in kaart brengen van u klachten door de online fysiotherapeut kan er een voorlopige fysiotherapeutische diagnose gesteld worden. De online fysiotherapeut kan u oefeningen en adviezen geven die jouw meniscusklachten verhelpen of verminderen.

Springersknie

Een springersknie wordt ook wel een jumpersknee genoemd. Bij een springersknie vinden er kleine beschadigingen in het weefsel van uw kniepees plaats door overbelasting. Vooral sporten waarbij veel explosieve bewegingen en springbewegingen worden gemaakt komen deze klachten voor.
Klachten die bij een springersknie veel voorkomen zijn stijfheid in de knie en pijn vooral net onder de knieschijf. Meestal is de pijn vooral aanwezig bij aanvang van de sport of in de ochtend en na de inspanning. Ook is het zo dat zitten en traplopen de klachten kan verergeren.
Belangrijk is dat u niet met deze klachten blijft rond lopen want het zijn klachten die vaak niet vanzelf over gaan. Als online fysiotherapeuten kunnen wij u helpen met gerichte adviezen en oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen.

Voorste kruisband letsel (VKB)

De voorste kruisband zit aan de voorzijde van de knie. Samen met de achterste kruisband en de banden aan de zijkanten van uw knie, uw menisci en het kapsel geven zij u knie stabiliteit. De kruisbanden zorgen ervoor dat u bovenbeen niet naar voren en naar achteren kan schuiven ten opzichte van uw onderbeen. Ook zijn uw kruisbanden belangrijk bij het draaien van de knie.
Oorzaken voor voorste kruisband letsel zijn vallen, draaien, een kracht van buiten af op uw knie, slecht schoeisel, trainen op een oneffen ondergrond, overgewicht en een misstap.
Denkt u schade aan uw voorste kruisband te hebben? Vraag de online fysiotherapeut wat u kunt doen aan uw klachten. De online fysiotherapeut zal u gerichte oefeningen en advies geven. Heeft u acute en hele ernstige klachten? Ga dan even langs uw huisarts.

Artrose in de knie

Ook in de knie kan artrose voorkomen. Bij artrose (slijtage) wordt het kraakbeen dunner en kan soms geheel verdwijnen. Doordat het kraakbeen minder wordt kan er bot op bot contact voorkomen en dan kan de knie pijnlijk, gezwollen en minder beweeglijk worden.
Klachten die mensen met artrose in de knie hebben zijn pijn en stijfheid, vooral bij het begin van een beweging. Ook kan het buigen en strekken van de knie moeizaam gaan. De pijn kan ook ’s nachts voorkomen en u kan het gevoel hebben dat u door de knie zakt als gevolg van de pijn.
Soms gaan mensen met artrose door de pijn en stijfheid minder beweging maar dit werkt juist averechts. Belangrijk is juist om de gewrichten soepel te houden. Dit doet u door een actieve leefstijl, een goed gewicht en goed uithoudingsvermogen. De online fysiotherapeut kan u helpen met spierversterkende oefeningen voor uw knie die u gemakkelijk thuis kunt doen!
Kijk voor meer informatie over slijtage, op onze pagina over artrose.

Knieschijf pijn

De knieschijf heet in de medische wereld de patella en knieschijf pijn heet patella femoraal pijnsyndroom of retropatellaire chondropathie. De knieschijf ligt op de knie en zit met een pees aan het onderbeen vast. Aan het bovenbeen is de knieschijf verbonden met de spieren aan de voorzijde van uw bovenbeen.
Onder de knieschijf zit kraakbeen en dit zorgt voor de geleiding tijdens het buigen en strekken van de knie.
Mensen met knieschijfklachten hebben vaak pijn rond of op de knieschijf. Deze pijn wordt vaak erger naarmate u meer doet en meer kracht op u knie komt. Het voelt ook wel is alsof de knie niet helemaal lekker loopt en de knie kan kraken. De bukken, hurken, traplopen en fietsen worden de klachten vaak erger. Wanneer u weer rust neemt, worden de klachten vaak minder.
Belangrijk is dat u bij knieschijf klachten goed blijft bewegen, want met beweging komen de vloeistoffen met voedingsstoffen in uw knie weer in beweging en dit is goed voor het kraakbeen.
Ook is het belangrijk dat u zorgt dat spieren om de knie sterker worden. De online fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen en zal u gerichte adviezen geven.

Ga naar de pagina over KNIE KLACHTEN →

LIES

Lies klachten

Wat kunt u doen aan uw liesklachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vindt uw liesklachten waar wij ervaring mee hebben en mensen succesvol mee behandelen door hen de juiste oefeningen en adviezen te geven.

Pijn in de lies

Pijn in de lies kan verschillende oorzaken hebben. De pijn kan vanuit de spieren in de lies komen door bijvoorbeeld overbelasting of een inscheuring maar ook door een liesbreuk of vanuit de heup. Ook kan liespijn ontstaan vanuit het bekken of de rug. Liespijn komt voornamelijk voor bij sporters en kan soms lang duren.
Belangrijk is dat de spieren in uw bovenbeen en de lies sterk zijn en niet stijf of verkort. De online fysiotherapeut kan u helpen met adviezen en oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen.

Liesblessure

Een liesblessure vindt meestal plaats bij de spierpeesaanhechting of de spierbuik. Als u een liesblessure heeft doet het meestal pijn bij aanvang van de sport en na afloop. Een liesblessure is vaak gecompliceerd omdat er in de liesregio veel spieren en pezen zitten en deze vaak allemaal een rol spelen bij de liesblessure.
Vaak bestaat een liesblessure door overbelasting maar het kan ook zijn dat een spierscheur de oorzaak is. Een liesblessure kan voorkomen vanuit de spieren die het been naar binnen bewegen, de heup buigen of de buikspieren.
Overbelasting kan ontstaan door verschillende redenen zoals te snel en te veel belasten, veel herhaalde bewegingen, wegglijden bij een beweging en te zwaar werk of sporten.
Er zijn 4 gradaties als u kijkt naar een liesblessure.
Graad 1: Pijn treedt op na het sporten en er is sprake van startpijn of stijfheid in de ochtend.
Graad 2: Pijn bij warming-up en in het verloop van het sporten.
Graad 3: Pijn is continu aanwezig tijdens het sporten.
Graad 4: De pijn is in het dagelijks leven continu aanwezig.
Wilt u gericht advies en oefeningen om uw liesklachten te verminderen of te verhelpen?

Liesbreuk

Een liesbreuk is een uitstulping van het buikvlies door een zwakte in de buikwand. De liesbreuk zit onder de huid. Door druk te zetten op de buik, bijvoorbeeld bij tillen, persen en hoesten kan de liesbreuk naar buiten toe zwellen.
Wanneer er geen klachten zijn, is ingrijpen vaak niet nodig. Maar mocht de zwelling ineens pijnlijk zijn en kan u de zwelling niet meer terug duwen, ga dan direct naar uw huisarts.
Belangrijk bij een liesbreuk is dat u, u levensstijl veranderd, de online fysiotherapeut kan u hierin adviseren.

Ga naar de pagina over LIES KLACHTEN →

ONDERBEEN

Onderbeen klachten

Klachten aan het onderbeen komen na knie- en heupklachten veel voor. De klachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven of gewoon omdat het een onaangenaam gevoel is. Wat kunt u doen aan uw klachten? Wij helpen u graag om uw klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende onderbeenklachten.

Shin Splints (beenvliesontsteking)

Een shin splint is een beenvliesontsteking van het scheenbeen. Een shin splint herkent u door lokale roodheid, pijn, warmte en zwelling. Ook kunt u het scheenbeen minder goed bewegen.
De pijn zit vooral aan de binnenkant van het scheenbeen en komt meestal door belasting door sporten of (zwaar) werk. De pijn neemt toe wanneer u de voet op strekt en de druk op het scheenbeen toe neemt. Vaak worden ook de kuitspieren stijf en gevoelig.
Denkt u dat u een last heeft van shin splints en wilt u graag gerichte adviezen en oefeningen die u gemakkelijk thuis kunt doen? Bekijk hier hoe online fysiotherapie werkt.

Zweepslag

Een zweepslag vindt meestal plaats in de kuit. De kuit heeft 2 grote spieren, de oppervlakkige musculus gastrocnemius en de diepere musculus soleus. Bij een zweepslag vindt er een spierscheuring plaats.
U herkent een zweepslag door een directe scherpe en plotselinge pijn op de plaats waar de spier scheurt. Het bewegen is direct heel beperkt en erg pijnlijk. Het optrekken van uw voet, rennen en op de tenen staan is niet meer mogelijk en meestal zit er ook een zwelling of bloeduitstorting. Soms kunt u zelfs een onderbreking in de spier voelen.
Denkt u dat u een zweepslag heeft of heeft gehad en wilt u graag gerichte adviezen? Vraag het de online fysiotherapeut. .

Achillespees

De achillespees is een lange pees waar veel krachten op komen. De achillespees is de verbinding tussen de kuitspieren en de hiel. Achillespeesklachten komen veel voor en er is meestal sprake van een ontsteking, beschadiging of irritatie van de pees.
Vaak beginnen achillespeesklachten geleidelijk maar worden ze wel steeds ergers. Er zijn 3 stadia waarin de achillespees kan verkeren.
In het beginstadium is er sprake van pijn of stijfheid na inspanning. Vaak is de plek boven de hiel pijnlijk en kan u die goed aanwijzen. De pijn en stijfheid trekt dan ook weer langzaam weg.
In het tweede stadium is de pijn meestal meteen aanwezig bij inspanning en ervaart u misschien zelfs al klachten bij het uitvoeren van uw alledaagse activiteiten.
In het derde stadium houden de klachten continue aan, ook wanneer u rust houdt. Ook kan uw achillespees rood en stijf zijn en zit er vocht rond de achillespees.
Het is ook mogelijk om de achillespees te scheuren. U voelt dan direct heftige pijn laag achter de kuit en op uw tenen lopen lukt vaak niet meer.
Achillespeesklachten kunt u gemakkelijk vanuit huis verminderen door het doen van gerichte oefeningen. De online fysiotherapeuten kunnen u hierbij begeleiden en helpen uw klachten te verminderen of te verhelpen.

Ga naar de pagina over ONDERBEEN KLACHTEN →

VOETEN

Voet klachten

Klachten aan de voeten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven of tijdens en na het sporten. Wat kunt u doen aan uw voetklachten? Wij helpen u graag om uw klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende voetklachten.

Hielspoor

Hoe een hielspoor ontstaat is vaak onduidelijk. In de praktijk zijn we vaak dat een hielspoor voorkomt bij mensen die zijn gaan sporten en overbelasten, mensen met overgewicht of bij mensen met een zwaar beroep maar de klachten kunnen ook zonder aanwijsbare reden ontstaan.
Mensen met een hielspoor hebben vaak klachten als pijn en irritatie aan de onderzijde van de voet bij de hiel. De pijn is goed aanwijsbaar en vaak fel. Pijn wordt het meest gevoeld wanneer u opstaat.
Een hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van de pees. Deze pees loopt naar de voorvoet. Veel mensen hebben een hielspoor maar ervaren geen klachten.
Ook kan het zijn dat u geen hielspoor heeft maar een ontsteking van de peesplaat, ook wel een fasciitis plantaris genoemd.
Onze fysiotherapeuten kunnen u gerichte adviezen geven en oefeningen om uw voet- en kuitspieren sterker te maken. Herkent u u klachten en wilt u advies of heeft u een andere klacht? Bekijk hier hoe online fysiotherapie werkt.

Voorvoetklachten

Klachten aan de voorvoet kunnen heel vervelend zijn, vooral als de klachten u hinderen in het dagelijks leven.
Voorvoetklachten bestaan vaak uit pijn aan 1 of meer van u middenvoetsbeentjes.
Het is een zeurende of scherpe pijn onder de bal van u voet. De pijn neemt meestal toe bij inspanning en weer af bij rust. Ook kan de bal van u voet opzet zijn en rood en warm worden, dit zou een kapselontsteking kunnen zijn.
Heeft u klachten aan uw voorvoeten en wilt u graag gericht advies? Vraag het dan aan onze online fysiotherapeuten.

Ga naar de pagina over VOET KLACHTEN →