Nieuws

Hier leest u het laatste nieuws over Fysiovoorjou.nl

Tips om te bewegen en te sporten tijdens hitte

Tips om te bewegen en te sporten tijdens hitte

De laatste dagen stijgt de temperatuur aanzienlijk. Het is eindelijk lekker weer, maar je twijfelt om te gaan sporten. Want kan dat wel sporten tijdens hitte? Fysiovoorjou geeft tips als je in beweging wil blijven en wil sporten tijdens hoge temperaturen.

Let op de temperaturen

Het is goed om op de temperatuur te letten. Boven de 28 graden is het meestal niet goed om veel te bewegen en te sporten. Toch hoef je niet volledig stil te zetten tijdens benauwd weer. Je lichaam houd je persoonlijke temperatuur namelijk op peil doordat je extra gaat zweten en er meer bloed door je huid stroomt.Als je dus met je gevoel en de temperatuur rekening houdt kun je sporten tijdens de hitte. Let dan wel op de volgende tips:

Locatie en tijd

Vermijd de zon tussen 12:00 en 15:00 uur. Dan is de zon namelijk op zijn hoogtepunt en de temperaturen dus ook. Ook is het goed om de locatie waar je gaat sporten goed af te stemmen op wat je wil doen. Als je buiten wil sporten dan worden verharde wegen en asfaltpaden veel heter dan zachte ondergronden of beschutte bospaden. Maar je kan ook altijd nog sporten in een sportschool met airco.

Pas je tempo aan

Doe het rustig aan. Probeer niet tot het uiterste te gaan tijdens hitte. Bouw je bewegingsroutine ook langzaam op. Je lichaam went namelijk langzaam aan de warmte. Daardoor kun je aan het eind van de zomer vaak beter tegen hitte en warmte dan tijdens de eerste zomerdagen.

Kies de juiste kleding

Trek kleren aan die luchtig aanvoelen en je lichaam ventileren. Als de wind er doorheen kan, dan zweet je meer en daardoor kan je lichaam zijn warmte beter kwijt. Kies ook voor lichte kleuren, want hoe donkerder de kledingstukken hoe meer warmte er vastgehouden wordt. Een pet, hoed of ander hoofddeksel is ook aan te raden om je hoofd af te dekken tegen de zon. Zorg vooral ook dat de pet of hoed wit is of een andere lichte kleur heeft. Van donkere kleuren warmt je hoofd namelijk alleen maar meer op.

Véél drinken

Het is goed om veel en vaak te drinken. Het is vooral goed om water of aangelengde sportdrank te drinken. Doe rustig aan met of drink geen koffie, thee of alcohol, hierdoor droog je namelijk sneller uit. Als je sportdrank drinkt vul je ook de mineralen aan die je lichaam verbruikt. Bovenal is het goed om te drinken voordat je dorst krijgt. Als je al dorst hebt, ben je net wat te laat.

Luister naar je lichaam

Het allerbelangrijkste is om naar je gevoel en vooral je lichaam  te luisteren. Ga niet te lang door en als je voelt dat het niet meer gaat, dan is het tijd om te stoppen. Doe vooral niet teveel aan sport tijdens deze hitte.

Hopelijk helpen deze tips om toch in beweging te blijven en te kunnen sporten tijdens de hitte.

Wil je tips hebben van deskundigen over een gezonde levensstijl? Heb je vragen omtrent gezondheid, sport of fysiotherapie? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Bron: Gezondheidsnet

 

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

Hydrotherapie: Zwemmen voor je gezondheid

Hydrotherapie: Zwemmen voor je gezondheid

Het zonnetje schijnt na lange tijd eindelijk weer. Het is tijd om in beweging te komen en wat is nu lekkerder dan met dit weer te gaan zwemmen? Wist je dat zwemmen ook heel gezond en goed voor je is? Het is zo goed voor je dat sommige fysiotherapeuten zelfs zwemmen gebruiken als therapie. Deze therapie heet hydrotherapie. Deze week legt Fysiovoorjou uit wat hydrotherapie is en waar het bij kan helpen.

Zwemmen is gezond!

Zwemmen is in het algemeen heel gezond. Goed voor je spieren, hart en longen en mentaal werkt het ontspannend. Het helpt ook bij de verbranding van vetten omdat het een duursport is. Zwemmen zorgt ervoor dat stijve spieren losser worden en daarom zijn er allerlei varianten van sporten in het water. Aquarobics, aquajoggen, waterpolo, wedstrijdzwemmen of gewoon baantjes trekken voor je plezier. Naast dit alles heb je dus ook hydrotherapie, een specialistische therapie waarbij zwemmen gecombineerd wordt met fysiotherapie.

Waar helpt hydrotherapie bij?

Hydrotherapie is bedoeld voor mensen met specifieke klachten zoals reuma, slijtage en gewrichtspijnen. Door een behandeling in het water worden je gewrichten soepeler zodat  je makkelijker kan bewegen, ook als je aanhoudende gewrichtsklachten hebt. Het verbetert de gezondheid van mensen met diverse klachten gerelateerd aan beweging en reuma.Hydrotherapie kan ook helpen bij aandoeningen zoals fibromyalgie, osteoporose en artrose. Hydrotherapie wordt in veel gevallen vergoed door zorgverzekeraars.

Hydrotherapie: spetter, spieter spater, lekker in het water

Ook als je niet kan goed kunt zwemmen kan Hydrotherapie een oplossing bieden bij klachten aan gewrichten of spieren. De oefeningen vinden namelijk plaats in het ondiepe gedeelte van het zwembad. Dus ook als zwemmen voor je niet zo vanzelfsprekend is, kan je nog steeds lekker bewegen in het water door hydrotherapie.

Hydrotherapie helpt!

Het is uit onderzoek gebleken dat hydrotherapie helpt bij het verminderen van bewegingsklachten en gewrichtspijnen. Je wist misschien al dat zwemmen heel gezond is, maar nu weet je dus ook dat hydrotherapie helpt bij het verbeteren van je gezondheid.

Af en toe een baantje trekken in het zwembad is dus heel gezond, maar mocht je specifieke klachten hebben of onder begeleiding in het water willen bewegen dan kan je hydrotherapie overwegen.

Wil je meer weten over hydrotherapie? Of heb je andere vragen omtrent gezondheid of fysiotherapie? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

Dry Needling, wat is dat?

Dry Needling, wat is dat?

Dry Needling, niet iedereen is bekend met deze term. Het klinkt misschien pijnlijk, maar eigenlijk is het een effectieve behandeling voor veel klachten. Om Dry Needling onder de aandacht te brengen, geeft Fysiovoorjou uitleg over deze behandelmethode.

Dry Needling

Bij Dry Needling worden kort zogenoemde triggerpoints gestimuleerd met een droge naald, waar anders dan bijvoorbeeld een injectienaald geen vloeistof in zit. Triggerpoints zijn eigenlijk pijnlijke punten van de spieren of spierknopen. Door deze kort te stimuleren kan het veel klachten helpen oplossen of verminderen.

Welke klachten dan?

Dry Needling kan helpen bij lage rugklachten, nekklachten, RSI, hoofdpijn, tennisellebogen, beperkte beweging en algemene stijfheid. In sommige gevallen kan een persoon zo stijf zijn van spierknopen dat hij last van overmatig zweten heeft of vaak licht in het hoofd is. Veelvuldige duizeligheid, wazig zien of koude handen zijn daarnaast ook symptomen die kunnen voorkomen. Ook hier kan Dry Needling bij helpen.

Maar naalden dus? Is het dan net zoiets als acupunctuur?

Het zijn wel dezelfde soort naalden, maar verder zijn de behandelingen vrij verschillend. Bij acupunctuur worden meerdere naalden gebruikt die oppervlakkig in het lichaam worden gestoken, terwijl bij Dry Needling een naald wordt gebruikt waarmee spieren kort gestimuleerd worden. Bij acupunctuur wordt daarnaast vaak gekeken vanuit een energetisch oogpunt. Het kijkt bijvoorbeeld naar energiebanen in het lichaam. Dry Needling kijkt daarentegen meer naar wat de lichamelijke reactie van het lichaam is op korte stimulatie met naalden.

Doet dat geen pijn dan?

Als spieren gestimuleerd oftewel kort geprikt worden door de naalden, dan ontspant de spier omdat deze hiertoe geforceerd wordt. Voordat de spier ontspant verkrampt hij wel eerst vanwege de schrikreactie. Deze verkramping kan pijnlijk zijn, maar meestal is die pijn maar van korte duur. De naald zelf voel je bij een goede priktechniek niet of nauwelijks. Daarna, als de spier ontspannen is, dan is de spier direct soepeler, kan de patiënt zich beter bewegen en kan de pijn die de patiënt daarvoor had flink afgenomen zijn. Tijdens de behandeling kan de patiënt het wel warm krijgen en gaan zweten. Heel soms voelt iemand zich ook wat draaierig tijdens een behandeling.

En hoe voelt het na de behandeling?

Na een behandeling kan de patiënt last hebben van spierpijn, maar normaal gesproken verdwijnt deze na een dag. Soms kan een patiënt zich ook vermoeid voelen. Veel patiënten geven ook aan in een diepe slaap te vallen in de nacht na een behandeling.

Als je dus klachten hebt zoals hoofdpijn, lage rugklachten of stijfheid, dan kan Dry Needling zeker een positief effect hebben. Ben je benieuwd of Dry Needling iets voor jou is en je kan helpen om af te komen van je klachten? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Bron: Gezondheidsnet

 

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

6 tips om jezelf makkelijker fitter te voelen en meer energie te krijgen

6 tips om jezelf makkelijker fitter te voelen en meer energie te krijgen

Ben je gauw moe? Wil je wat meer energie? Of kom je niet aan je dagelijkse hoeveelheid beweging? Dan geeft deze blog tips om makkelijk wat meer te bewegen en je fitter te voelen.

 1.    Eerst eten, dan wandelen

Als je 20 tot 30 minuten wandelt na de lunchpauze of het avondeten, verbetert je conditie, voel je jezelf fitter en val je zelfs af. Het is goed om dit regelmatig te doen zo rond de vijf á zes keer per week.

 1.    Let op wat je eet

Hoe meer zoete dingen en suikers je eet, hoe meer je bloedsuikerspiegel omhoog schiet. Je kan hier later op de dag erg vermoeid van raken. Het beste is om met een goed ontbijt te beginnen, gezond te eten en te minderen met zoete producten, vooral als ze veel suiker bevatten.

 1.    10 minuten sport, een goed begin

Aanbevolen is om 30 minuten per dag te bewegen, maar als je minimaal 10 minuten op een dag intensief sport kom je ook aan voldoende beweging. Doe bijvoorbeeld een 10-minuten workout, zoals de onderstaande. Je hebt wel twee gewichten/dumbells van 2 tot 3,5 kg nodig.

1 minuut: Joggen op de plek waar je staat.

1 minuut: Pak de dumbells, hou ze verticaal in je handen, sta rechtop, armen gestrekt voor je. Doe nu alsof je langzaam gaat zitten op een stoel, blijf dan drie seconden in zithouding staan, ga langzaam rechtop staan en breng de gewichten naar je borst.

1 minuut: Sta in een lichte hurkstand, je armen hangen recht naar beneden, terwijl je de dumbells vasthoudt. Blijf in de hurkstand staan, hou je rug recht en breng de gewichten langzaam naar je borst en weer terug.

3 minuten: Met de dumbells in je handen sta je rechtop, zet met een been een stap naar voren en buig door je knieën. Nu breng je de dumbells naar je borst. Herhaal de oefening met je andere been en blijf zo 3 minuten lang afwisselen.

1 minuut: Druk jezelf op. Vrouwen mogen de knieën op de vloer houden.

3 minuten: Lig voorover op de vloer, steun alleen op je onderarmen en je tenen. Hou je rug recht en je buik in. Hou dit 1 minuut vol. Ontspan, trek je knieën onder je schouders en leg je armen gestrekt voor je. Herhaal de oefening.

 1.    De trap op en af

Pas beweging ook meer in je levensstijl toe. Pak eens vaker de fiets naar de supermarkt of ga met de trap als het kan in plaats van met de lift of de roltrap. Zorg dat dit gewoontes worden en dan krijg je meer beweging en voel je jezelf fitter.

 1.    Push-up!

Push-ups zijn erg goed voor je lichaam. Je traint er je armen, benen, bekken, buik- en borstspieren tegelijk mee. Als het in het begin te zwaar is, houd dan je knieën op de grond terwijl je opdrukt.

 1.    Doe iets met je stressgehalte

Als je regelmatig terugkerende stress hebt is het goed om hier iets aan te doen, want dit is niet goed voor zowel je lichaam als je geest en je kan er erg vermoeid door raken. Je kan jezelf fitter voelen en je stressgehalte omlaag brengen door middel van yoga of mindfulness.

Wil je meer tips van deskundigen om jezelf fitter te voelen en meer energie te krijgen? Heb je vragen omtrent gezondheid of fysiotherapie? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Bron: Gezondheidsnet

 

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

7 tips waar mindfulness bij kan helpen inclusief oefeningen

7 tips waar mindfulness bij kan helpen inclusief oefeningen

Mindfulness is een vorm van therapie die onder andere door veel fysiotherapeuten gegeven wordt. Vanuit eigen ervaring geeft Fysiovoorjou tips waar mindfulness bij kan helpen en waarom het goed voor je is.

 1.    Mindfulness biedt rust

Sluit je even af van de wereld door je eerst te concentreren op je ademhaling en dan op je gedachten. Herhaal dit en geef je gedachten de ruimte. Zo kan je een moment van rust voor jezelf creëren. Dit kan erg fijn zijn als je een drukke dag hebt gehad en even op adem moet komen.

 1.    Mindfulness kan energie geven

Juist door de rust die je van mindfulness krijgt kan je hernieuwde energie krijgen en doorgaan.

 1.    Mindfulness helpt te relativeren

Loop je met veel stress rond en lijkt alles teveel? Dan helpt mindfulness om je af te sluiten van de stress, je gevoelens een plek te geven en ze los te laten. Als je de stress dan loslaat kan je beter een inschatting maken hoe belangrijk je zorgen waren. Is het nodig om direct te handelen of is het goed om alles even te laten bezinken?

 1.    Mindfulness helpt overzicht te scheppen

Als je een drukke planning hebt waar je bijna van overloopt is het handig om even iets aan mindfulness te doen. Je kan na de oefening dan beter beslissen wat voorrang heeft in je planning en wat nog even kan wachten. Daardoor schep je meer rust voor jezelf.

 1.    Mindfulness kan helpen gevoelens zoals verdriet of woede te verwerken

Geef je gevoelens de ruimte tijdens een mindfulness oefening. Dan zie je beter waardoor gevoelens zoals verdriet of woede komen en kan je deze beter een plek geven.  Dat kan rust bieden bij een verwerkingsproces of als je net een aanvaring met een persoon hebt gehad.

 1.    Mindfulness leert je stress en andere gevoelens te voelen en te herkennen

Door mindfulness kan je voelen waar in je lichaam iets mis is en dit herkennen. Daardoor kan je beter een inzicht krijgen in welke factoren je stress geven of andere onprettige gevoelens en hoe daar mee om te gaan.

 1.    Mindfulness kan je helpen in de toekomst

Door op dagelijkse basis iets aan mindfulness te doen, doe je aan mentaal en lichamelijk onderhoud. Daardoor zal je minder pieken in stress en heftige emoties hebben om dat je een basis hebt aangelegd om daar beter mee om te gaan.

Een oefening die kan helpen is bijvoorbeeld wandelen. Door je alleen te concentreren op wat je hoort en voelt tijdens het wandelen lukt het beter om je focus te verleggen. Bijvoorbeeld van stressvolle gedachten naar rust. Ook ademhalingsoefeningen, echt diep concentreren op hoe je ademt, kunnen helpen. Daarnaast kun je je concentreren op je gevoelens of je gedachtes en deze de ruimte proberen te geven. Je ogen sluiten en focussen op wat je hoort kan voor sommige mensen ook veel effect hebben. Verder kun je proberen iets langzaam proberen te eten of drinken met je ogen dicht en concentreren of wat je proeft en wat voor gevoel je in je mond hebt. Tenslotte kun je ook lichte rek- en strekoefeningen doen en de focus leggen op wat je dan voelt in je lichaam. Op het internet zijn genoeg geluidsfragmenten te vinden om meditatie en mindfulness onder begeleiding van een stem te doen. Zo wordt je beter door de oefening heen geleid. Vooral handig als je het moeilijk vindt je aandacht erbij te houden.

Ook zijn er een aantal apps die kunnen helpen zoals SwayHeadspaceStop Breathe & Think, de VGZ Mindfulness Coach of Apple’s eigen Ademhalingsapp op de Apple Watch.

Uiteindelijk werkt voor ieder persoon weer iets anders qua mindfulness. Wil je weten wat voor jou werkt? Dit kun je onder begeleiding van bijvoorbeeld een fysiotherapeut ontdekken.

Heb je vragen omtrent mindfulness? Of andere vragen die in verband staan met gezondheid en gezond leven? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

 

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

Sport en voeding: hoe pak ik het aan?

Sport en voeding: hoe pak ik het aan?

Of je nu gaat sporten in een sportschool of via een trainingsprogramma bij de fysiotherapeut, het is goed om op je voeding te letten voor, tijdens en na het sporten. Hoe houd je sport en voeding in balans? Fysiovoorjou geeft tips!

Voor het sporten

Je hoeft niet al te veel te eten voordat je gaat sporten een paar boterhammen of een stuk fruit is genoeg. Trainen op lege maag kan in sommige gevallen ook, als je intensief gaat sporten is het zelfs goed om minimaal drie uur van te voren niks te eten.

Als je ’s ochtends wil sporten kan dit zonder bodem. Zorg dan wel dat je lichaam de avond van te voren rust heeft gehad en je een normale maaltijd hebt genuttigd rond etenstijd.

Als je ’s avonds wil sporten is het een stuk beter om je avondeten te nemen nadat je klaar bent met sporten. Zelfs als dat pas na achten is, is het niet ongezond doordat je veel calorieën hebt verbrand tijdens het sporten.

Tijdens het sporten

Meestal is het niet nodig om tijdens het sporten te eten, tenzij je langer dan anderhalf uur intensief traint. Dan is het goed om een sportdrank die wat koolhydraten geeft te drinken. Zorg wel dat je goed gehydrateerd blijft. Voldoende water drinken is erg belangrijk tijdens het sporten.

Na het sporten

Meteen na het sporten moet je lichaam herstellen. Koolhydraten en eiwitten helpen daar bij. Kwark, yoghurt en vlees helpen erg goed voor de eiwitten. Voor sportende vegetariërs is het goed om in plaats van vlees eieren en/of tofu te eten.

Om aan de koolhydraten te komen is het goed om fruit te eten. Bananen, peren, mango’s of aardbeien, dat kan allemaal.

Zorg dat je binnen een halfuur na het sporten eet, zeker als je nog geen avondeten hebt gehad. Eerst eten en dan pas douchen of iets anders gaan doen is het beste. Door een goede voeding kunnen je spieren beter herstellen en kan je spierpijn verminderen of zelfs helemaal voorkomen.

Eiwitshakes, sportdranken en voedingssupplementen

Eventueel kan je ook eiwitshakes, sportdranken en voedingssupplementen gebruiken. Dit is niet altijd nodig, want als je als sporter variatie aanbrengt in je voeding met genoeg groente en fruit dan zijn voedingssupplementen niet per se noodzakelijk. Als je veel probeert af te vallen en daardoor minder kilocalorieën binnen krijgt dan kunnen voedingssupplementen wel bevorderlijk zijn. Ook als je een vegetariër of veganist bent die intensief sport, dan kunnen voedingssupplementen een goede aanvulling zijn.  

Eiwitshakes en sportdranken zijn niet per se nodig, maar kunnen wel handig zijn om snel aan eiwitten en andere voedingsstoffen te komen. Gebruik dan geen energiedrankjes, maar echte isotone sportdrank, daar heb je tenminste iets aan bij het sporten.

Fysiovoorjou hoopt dat met deze tips je verantwoord sport en voeding op elkaar kan afstemmen. Uiteindelijk is ook veel afhankelijk van hoe je jezelf voelt, wat voor sport je doet en wat je doel is. Het is vooral belangrijk om te doen waar jij je goed bij voelt en waardoor je jijzelf het fitst voelt.

Wil je meer tips van deskundigen over sport en voeding of over een gezonde levensstijl? Heb je vragen omtrent gezondheid of fysiotherapie? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Bron: Gezondheidsnet.nl

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

7 Tips om de horrorperiode van hooikoorts door te komen

7 Tips om de horrorperiode van hooikoorts door te komen

Het zonnetje schijnt, de temperatuur stijgt weer en dus beginnen bloemen en bomen weer te bloeien. Dat is mooi, want het laat zien dat de lente weer voor de deur staat, maar voor sommigen ook erg vervelend. Voor hen start vanaf nu weer het hooikoortsseizoen. Fysiovoorjou geeft daarom tips om goed deze periode van jeuk, tranende ogen en niezen door te komen.

 1.    Pollenvrij, maakt blij

Zorg ervoor dat je huis pollenvrij is door regelmatig stof te zuigen, vaker dan normaal je beddengoed te wassen en je huis ’s ochtends te luchten, wanneer de concentratie van pollen het laagst is.Het is goed om huisdieren met een vacht regelmatig goed te wassen. Was en borstel ook je eigen haren regelmatig en kleed je om in de badkamer in plaats van de slaapkamer. Pollen blijven namelijk vaak in haren of kleren hangen. Ook is het beter om voor het slapen te douchen.Mocht je nog steeds last hebben dan helpt het om horren voor open ramen en deuren te plaatsen. Er zijn zelfs speciaal horren die meer stuifmeel dan de gemiddelde hor tegenhouden.

 1.    Niet wrijven, maar wassen

In plaats van in je ogen te wrijven, wat het alleen maar erger maakt, kun je beter je ogen wassen met een nat washandje. Daarnaast zijn er ook oogdruppels op de markt die helpen tegen een brandend gevoel in de ogen door pollen.

 1.    Heftige stoffen of geuren vermijden

Heftige stoffen of geuren zoals verf, uitlaatgassen, haarlak, parfum, tabaksrook of schoonmaakmiddelen met ammoniak of chloor kunnen hooikoortsklachten verergeren doordat ze prikkelend zijn voor neus of ogen. Probeer dus het contact met dit soort geuren te vermijden.

 1.    Rauw, is soms auw

Als je allergisch bent voor berkenpollen, een allergie waar binnenkort veel mensen weer last van zullen hebben, dan is het goed om het eten van rauwe appels, tomaten, wortels en noten te vermijden en sowieso op te passen met het eten van rauw fruit of groente. Dit kan namelijk een heftige allergische reactie veroorzaken. Maar wees gerust, als je al deze type groente of fruit gekookt hebt of op een andere manier bereidt in een gerecht, dan hoef je geen last meer te ervaren van de allergische reactie.

 1.    Multifunctionele tape

Er is een nieuwe trend in fysiotherapie die medical taping heet. Normaal wordt via deze speciale tape een behandeling toegepast die invloed heeft op de ademhalingsspieren. Voorheen werd het gebruikt om bijvoorbeeld patiënten met een longaandoening beter te laten ademen. De laatste tijd blijkt steeds meer dat deze behandeling ook veel effect heeft om bij hooikoorts klachten te verminderen. Wat dat betreft dus het proberen waard!

 1.    Vind het middel dat bij jou past

Wat nog steeds erg goed werkt is een medicijn vinden dat bij jou past, bijvoorbeeld door middel van advies van je huisarts kan je samen bepalen wat het best aansluit bij jou allergie. Zorg ook dat je op tijd begint met de medicijnen te slikken. Volgens onderzoek is het best om vroeg te beginnen met het innemen van de medicatie. Het liefst al een aantal weken voordat bomen en bloemen beginnen te bloeien en dus voordat het stuifmeel in de lucht vrijkomt.

 1.    Zoenen is gezond

Misschien als laatste meer een grappige tip, die volgens Japans onderzoek echt helpt. Zoen veel om je hooikoorts en bijbehorende klachten te verminderen. Als je namelijk een halfuur of langer zoent op een dag dan neemt het gehalte van de stof histamine aanzienlijk af in je lichaam. Deze stof veroorzaakt normaal een loopneus, tranende ogen en laat je niezen. Dus volgens onderzoekers uit Japan, wordt dat minder hoe vaker je zoent op een dag.

Hooikoorts kan erg lastig en belemmerend zijn. We hopen dus dat deze tips je helpen.

Wil je tips hebben van deskundigen over een gezonde levensstijl? Heb je vragen omtrent gezondheid of fysiotherapie? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Bronnen: gezondheid&co, hooikoorts.nl, dokterdokter.nl

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

Zwerkbal, Ultimate Frisbee, Ga-Ga of Bossaball: Voor als je eens een keer een andere sport wil proberen!

Zwerkbal, Ultimate Frisbee, Ga-Ga of Bossaball: Voor als je eens een keer een andere sport wil proberen!

Ben je uitgekeken op fitness? Ben je hardlopen even zat? Helemaal uitgezwommen? Probeer dan eens Bossaball of Ultimate Frisbee. Of ooit wel eens van die andere Ga Ga gehoord? Nee, niet de zangeres, maar de sport! Of je wist dat Zwerkbal ook buiten Zweinstein een echte sport is? In deze blog hebben we het over unieke sporten waar je niet vaak iets over hoort. Voor als je even iets anders wilt proberen op sportief gebied.

Bossaball

Deze sport is een combinatie van volleybal, voetbal en gymnastiek. Het unieke van dit spel is dat een deel van het veld een enorm luchtkussen is. Daardoor kan je enorm hoog springen, overgaan in een salto en dan de bal over het net schoppen in de verre hoek van het veld van het andere team. Maar je mag natuurlijk ook gewoon je armen gebruiken. Bossaball wordt gespeeld door twee teams van ieder vier spelers en ook in Nederland worden wedstrijden georganiseerd.

Ga-Ga/Israëlisch trefbal

Ga-Ga is een Israëlische variant op trefbal waarbij iedereen binnen een soort zes- of achthoekig hek staat. Er is één enkele bal in het spel en zodra de bal drie keer gestuiterd heeft en op de grond is gekomen, mag iedereen vanaf het hek komen om de bal via de grond naar de tegenstander te gooien. Een tegenstander is alleen af als hij op of onder de knieën wordt geraakt. Het spel gaat net zolang door totdat er nog maar een persoon overblijft.

Dit kan heel intensief zijn en een potje kan vol spanning zitten. In Nederland is deze sport nog opkomend en wordt het nu vooral nog op zomerkampen en bij uitjes gespeeld.

Ultimate Frisbee

Ultimate Frisbee heeft wel wat weg van rugby, maar dan met een frisbee. Je kan het in teams van 5 tegen 5 spelen wat vaak op het strand gebeurd of 7 tegen 7 als het op gras gespeeld wordt. Uiteindelijk moet je de frisbee in de eindzone van de tegenstander vangen. Je mag niet met de frisbee lopen en mag hem maar maximaal 10 seconden vasthouden voor je de frisbee probeert te passen. In Nederland zijn er wel 30 verschillende verenigingen en er zijn zowel veel nationale als internationale wedstrijden.

Zwerkbal/Quidditch

Zwerkbal is de welbekende sport uit de Harry Potter-reeks die tot meerdere boeken en films geleid heeft. In de wereld van Harry Potter is Zwerkbal onder tovenaars net zo groot als in onze wereld de voetbalsport. Een grote schare fans vond het idee van de sport zo tof, dat ze het werkelijkheid hebben gemaakt en het zelf zijn gaan spelen. Tegenwoordig wordt het in allerlei landen gespeeld zoals Spanje, Engeland, Nederland, maar ook in landen als Oeganda.

In plaats van vliegen met bezems lopen de spelers met bezems of iets anders zoals PVC-pijpen tussen de benen om de bezem te simuleren. Zwerkbal wordt gespeeld met meerdere soorten ballen. Zo is er de Slurk die gepasst moet worden en door hoepels met elk een verschillende hoogte en puntenaantal gegooid moet worden. Ook zijn er aan elke kant wachters die de hoepels verdedigen en zijn er beaters die mensen af proberen te gooien met een trefbal. Tenslotte heb je de gouden Snaai (een speler die vlucht en extra punten waard is als hij of zij gevangen wordt) en de seekers (degene van elk team die de gouden snaai moet vangen). Er gebeurd dus een boel op het veld, waardoor het een uitzonderlijke sport is.

Wil je aan de slag met sport en beweging na deze blog? Of heb je vragen over hoe je gezonder kan leven en je fitter kan voelen? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

Verkiezingen: Welke partijen hebben aandacht voor sport en beweging?

Verkiezingen: Welke partijen hebben aandacht voor sport en beweging?

Het is alweer bijna tijd om te stemmen. De Tweede Kamer verkiezingen vinden morgen plaats. Na de afgelopen debatten is veel bekend. Zo is zorg een belangrijk onderwerp en is daar veel over gesproken, maar in de debatten is sport nog niet echt genoemd. Daarom gaat de blog van deze week over wat de politieke partijen willen op het gebied van sport.

Uit onderzoek van het Kenniscentrum Sport blijkt dat veel partijen minder aandacht besteden aan sport tegenover de verkiezingen van 2013. Alleen ChristenUnie, D66, PvdA en SGP besteden meer aandacht wat betreft sport tegenover de partijprogramma’s van 2013. Alle andere partijen besteden minder aandacht aan sport en beweging. 

De PVV, besteedt zelfs als enige partij totaal geen aandacht aan sport in hun partijprogramma, behalve dat ze zeggen dat ze alle innovatie, inclusief innovatie in de sportwereld willen schrappen.

Een aantal dingen vallen op uit dit onderzoek van het Kenniscentrum Sport, gericht op de huidige verkiezingen.

Sport en onderwijs

Zo lijken D66, Groenlinks, Partij voor de Dieren, de PvdA, SP, VVD en 50plus te willen investeren in sport en beweging op scholen, maar alle andere partijen spreken daar niet over. Sommige partijen zoals D66 en Groenlinks lijken te willen naar brede scholen waar sportonderwijs deels in lessen wordt gedaan, maar ook deels door naschoolse opvang. Partij voor de Dieren en de SP lijken vooral te focussen op dat gym- en schoolzwemlessen in stand moeten worden gehouden. Ook 50plus mikt op het in stand houden van gymlessen, maar noemt dan weer niet het schoolzwemmen.

Topsport

Op topsportgebied lijken alleen CDA, D66, Groenlinks, PvdA, SP en VVD wetgeving te willen maken of te willen investeren. Het verschilt heel erg in welk opzicht dit gebeurd. D66 lijkt op vrijwel alle gebieden te willen investeren in topsport. Zowel op het gebied van het ondersteunen van topsporters, evenementen houden en stimuleren als uitzendingen rond topsport op tv, radio en internet laten plaatsvinden. De SP daarintegen lijkt zich vooral te storten op maatregelen maken rond woekerwinsten op tickets voor evenementen rond sport, maar niet op andere gebieden van topsport. Een aantal partijen zoals D66, PvdA en de VVD, vinden het ook goed om studenten te stimuleren te sporten en het mogelijk te maken dit meer te combineren met een studie, zeker als de student een potentiële topsporter kan zijn. SGP is tegenover alle partijen het strengst in hun beleid rond topsport. Zij vinden dat het geld wat naar topsport gaat beter tot zijn recht komt om de maatschappij te stimuleren om te sporten. De SGP wil dus niet alleen geen verdere investeringen in topsport, maar juist op topsport bezuinigen.

Participatie en sport

CDA, D66 en PvdA lijken heel erg in te steken op het aansturen op participatie in sport, door middel van het ondersteunen van vrijwilligers, verenigingen en sportondernemers. De PVV, SP en 50plus zeggen niks over het ondersteunen van participatie, terwijl de Partij voor de Dieren en Groenlinks er maar mondjesmaat over praten en niet in concrete termen. Partij voor de Dieren heeft het vooral over participatie door in te zetten op stages, ook in de sport, terwijl Groenlinks alleen noemt dat ze kinderbijslag willen aanpakken en simpeler en transparanter willen maken, waardoor volgens Groenlinks de participatie in de sport ook gestimuleerd wordt.

Sport, beweging en gezondheid

D66 vindt gezondheid en preventie via beweging en sport heel belangrijk. Ze willen op alle gebieden van waar gezondheid, sport en beweging raakvlakken hebben hierop inzetten. Alle partijen op de SP en de PVV na, onderstrepen ook dat sport enorm belangrijk is, zowel als ontspannende activiteit als een preventiemiddel om zware gezondheidsklachten te voorkomen. CDA en 50plus willen extra aandacht besteden om ouderen te laten sporten. De ChristenUnie wil juist meer de aandacht op jongeren en gehandicapten focussen. D66 is het ermee eens dat er ook meer geïnvesteerd moet worden in sport voor mensen met een handicap. Andere partijen zoals Groenlinks, VVD, Partij voor de Dieren, SGP en de PvdA, hebben het meer over algemene termen, zoals dat sporten bij een gezonde levensstijl hoort, dat sport en gezondheid gestimuleerd moet worden en dat het een goed preventiemiddel is.

Wij hopen zo de belangrijkste punten behandeld te hebben. Hopelijk heeft het beter duidelijk gemaakt waar jij op moet stemmen op 15 maart als sport, beweging en gezondheid belangrijke onderwerpen voor je zijn. We wensen je veel succes met je keuze tijdens de verkiezingen en roepen je op om je stem zeker te laten horen!

Vind je sport, beweging en gezondheid belangrijk? Wil je begeleiding bij een gezonde levensstijl? Of heb je vragen omtrent gezondheid of fysiotherapie? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Bron: https://www.lbl.nl/kcsport/

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →

Broodbeleg saai? Met deze tips zal een lunch met brood nooit meer saai zijn en wel heel gezond zijn

Broodbeleg saai? Met deze tips zal een lunch met brood nooit meer saai zijn en wel heel gezond zijn

Wil je wel eens wat anders op brood? Vind je het moeilijk om te beslissen wat nu echt gezond is als broodbeleg? Dan heeft Fysiovoorjou de uitkomst. Wij geven in deze blog tips over gezond broodbeleg.

250 gram groente? Groentespreads!

Het is moeilijk om aan de 250 gram groente per dag te komen, vooral als je alleen tijdens het avondeten groente eet. Je kan dus overdag een salade eten, maar ook groente als broodbeleg is erg lekker. Wat dacht je van avocado of gegrilde aubergine op je brood. Of hummus met wortel en sla. Niet alleen lekker, maar je komt zo ook sneller aan je dagelijkse hoeveelheid groente.

Hasta la notenpasta

Notenpasta is heel erg gezond. Noten en pinda’s zitten vol onverzadigd vet, B-vitamines, vitamine E en ijzer. Je kan het kant- en klaar kopen, maar let dan wel op dat er geen zout, palmvet of suiker is toegevoegd. Je kan het ook heel makkelijk zelf maken door noten fijn te maken in een keukenmachine of krachtige blender. Let wel op dat je het niet te dik smeert, het is beter om het goed te verdelen.

Vette vis, vet lekker!

Minstens een keer in de week vette vis eten wordt aangeraden, waarom dan niet op brood. Makreel, forel, haring, of zalm, allemaal lekker als broodbeleg.

Kazen voor gezonde bazen

Veel kaas is gezond, maar zit vol verzadigd vet en zout. 48+ en 60+ kaas zijn voorbeelden. Daarom kan je beter 20+ of 30+ kaas pakken of bijvoorbeeld eens afwisselen met zuivelspreads, geitenkaas of mozzarella.

Een ander soort kaas

Naast de bovengenoemde kazen is Hüttenkäse ook erg gezond. Het is een zo ontzettend jonge kaas, dat hij eigenlijk nog niet rijp is. Daarom lijkt het ook meer op kwark. Hüttenkäse of cottage cheese zit boordevol eiwitten en bevat veel minder vet dan andere soorten kaas. Het is ook erg lekker om te mengen met bijvoorbeeld fijngemaakte paprika of doperwten om zo een soort groente/zuivel-spread te maken. Voor wat extra smaak kun je het ook mengen met rauwkost of kruiden zoals bieslook en peper.

Twee stuks fruit, ook lekker op brood

Voor veel mensen is het lastig om elke dag twee stuks fruit te eten. Wat je daarom ook kan doen is fruit zoals appel, aardbei, peer of banaan op brood eten. Zo heb je vers en lekker zoet broodbeleg. Weer eens wat anders dan jam of hagelslag. Een omelet met stukjes banaan erin kunnen we ook ten zeerste aanraden. Echt een zoete traktatie!

We hopen dat je zo weer genoeg inspiratie hebt om gezond af te wisselen met je broodbeleg. Wil je begeleiding bij een gezonde levensstijl? Heb je vragen omtrent gezondheid of fysiotherapie? Maak dan gebruik van onze online spreekkamer! Door middel van een e-consult met een van onze gecertificeerde fysiotherapeuten wordt je begeleid met persoonlijke oefenprogramma’s en fysiotherapeutisch advies. Vindt meer informatie over het aanbod van Fysiovoorjou op www.fysiovoorjou.nl!

Bron: Gezondheidsnet.nl

Posted in: Fysio Online Blog, Nieuws

Leave a Comment (0) →
Page 1 of 6 12345...»