Health Coach

Health Coach: wat is het en hoe word je het?

Waar we het op deze website veel onderwerpen bespreken met betrekking tot het vak fysiotherapie, willen we het vandaag hebben over een ietwat ander onderwerp. Toch is het iets wat ook weer relevant is, omdat het ook over gezondheid gaat. Zoals je in de titel al hebt gelezen, nemen we met je door wat een Health Coach nu precies inhoudt. Want wat doet een Health Coach nu precies en welke opleiding(en) heb je nodig om dit beroep te beoefenen? Je leest het hier!

Personal Trainer of Health Coach?

Mogelijk ben je beter bekend met het beroep ‘Personal Trainer’. Met dit beroep begeleid en motiveer je klanten tijdens het sporten. Daarnaast maakt een Personal Trainer trainingsschema’s, zodat klanten zelf aan de slag kunnen. Maar bij sporten hoort natuurlijk ook een gezond leef- voedingspatroon. En daardoor gaat het vak Personal Training vaak samen met een Health Coach. Als Health Coach, coach je klanten naar een gezonde leefstijl. Dit kunnen allerlei klanten zijn, denk ten eerste aan gezonde mensen die motivatie nodig hebben om hun levensstijl te veranderen. Een andere doelgroep kunnen juist mensen zijn met een aandoening, die daardoor problemen ondervinden met het bereiken een gezonde levensstijl. 

 

Je doelgroep bestaat dus veelal uit mensen die moeite hebben met het bereiken van een gezonde levensstijl. Er wordt immers niet voor niets een Health Coach ingeschakeld. En dat betekent dus ook dat je voor bepaalde uitdagingen komt te staan. Maar juist dat kan je werk leuk en interessant maken. Maar welke opleiding heb je nu nodig voor dit beroep?

Hoe word je een Health Coach?

Zoals we al eerder hebben aangegeven, is een Health Coach vrij relevant aan het vak Personal Trainer. Je kunt dan ook de opleiding ”Health Coach” volgen als onderdeel van je Personal Training opleiding. Tijdens deze opleiding leer je allereerst hoe je effectief kunt coachen. Hierbij worden verschillende coach-vaardigheden aangeleerd, waaronder Strength Based Coaching en Motivational Interviewing. Daarnaast leer je mensen te coachen die aandoeningen hebben zoals hart- en vaatziekten, of Diabetes. Tevens leer je de theoretische kant van het vak, waarbij je jezelf bepaalde gedragsveranderingsmodellen eigen maakt.

 

Er komt dus veel aan bod bij deze opleiding, maar je komt ook voor bepaalde uitdagingen te staan die je professioneel wilt aanpakken. Zo moet je mensen zien te motiveren om de nieuwe gezonde levensstijl op de lange termijn vast te houden. En dat kan best eens uitdagend zijn. Maar het is tevens een beroep waar je mogelijk veel voldoening en waardering uit kunt halen. Jouw klanten zullen namelijk de rest van hun leven profiteren van deze nieuwe levensstijl. Tevens wordt men nu eenmaal veel gelukkiger met een gezonde levensstijl.

Berichten gemaakt 21

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.