BOVENLICHAAM

ARM

Arm klachten

Pijn aan de arm is erg vervelend. Vaak voelt u het de hele dag waardoor u bepaalde dingen minder goed kan doen. Ook kan uw arm stijf aanvoelen of heeft u last van tintelingen in de arm of hand.

De pijn kan verschillende oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een ontsteking, een verrekking of uitstralende pijn in de arm vanuit de schouder. Het is belangrijk om na te gaan waar de pijn zit, wat de klachten zijn en hoe deze zijn ontstaan. Als online fysiotherapeuten helpen we u om bovenstaande vragen te beantwoorden en geven u adviezen met eventuele oefeningen om uw klachten te verhelpen of te verminderen.

Onderstaand vind u een aantal armklachten die vaak voorkomen.

Tennisarm

Een tennisarm wordt ook wel een tenniselleboog genoemd. Kijk daarom op onze pagina over de tenniselleboog en lees daar hoe wij jou kunnen helpen.

RSI / KANS / CANS

Tegenwoordig noemt men RSI ook KANS: Klachten aan de Arm, Nek of Schouder. Kijk op de pagina over KANS hoe wij jou kunnen helpen.

Binnen 24 uur advies van een professioneel fysiotherapeut →

BORST

Borst klachten

Pijn aan de borst komt is pijn aan de borstkas ter hoogte van het borstbeen of de ribben (dit kunt u ook in u bovenrug voelen) of in 1 of beide borsten.
De pijn kan verschillen van een vervelend gevoel van een paar dagen tot een voortdurende heftige pijn waardoor beperkingen toe nemen een aanraken niet meer mogelijk is. De pijn kan uitstralen naar de oksel en de arm.

Wanneer u pijn op uw borst heeft, is het van belang om uit te sluiten dat het de pijn verband houdt met een hartinfarct of andere hartproblemen. Hiervoor moet u naar de huisarts.

Wanneer de pijn niet door het hart wordt veroorzaakt kan het te maken hebben met aandoeningen aan het skelet. Bijvoorbeeld een gekneusde of gebroken rib. Ook kunt u klachten hebben van de spieren tussen de ribben. Daarnaast kunt u pijn aan de borst krijgen bij hyperventilatie of stress.

Onderstaand vind u veel voorkomende borstklachten welke succesvol zijn te behandelen door de juiste oefeningen en adviezen.

Syndroom van Tietze

Het syndroom van Tietze is een chronische ontsteking van de kraakbeenverbinding tussen het borstbeen en een of meerdere ribben. Daarnaast zwelt het kraakbeen onderop het borstbeen op. Omdat de klachten overeen kunnen komen met hartklachten, is het belangrijk dit uit te sluiten.

Bij het Syndroom van Tietze zit de pijn meestal rondom de kraakbeenverbinding tussen het borstbeen en de ribben en is vooral voelbaar bij hoesten, niezen, persen en het bewegen van het bovenlichaam. Ook is deze plek vaak erg gevoelig bij het aanraken. Daarnaast kan de pijn uitstralen naar de arm en bovenrug. Het verschilt per persoon of de pijn continu aanwezig is of dat het aanvals gewijs terug komt.

Door het los houden van de spieren rond het borstbeen en ribben kan u de klachten verminderen. Hierbij kan de online fysiotherapeut u helpen.

Ga naar de pagina over BORST KLACHTEN →

ELLEBOOG

Elleboog klachten

Pijn aan de elleboog kan verschillende oorzaken hebben.
Er is mogelijk schade aan het bot of kraakbeen, zoals bij een breuk. Maar ook de spieren en pezen rondom de elleboog kunnen pijn veroorzaken. Wanneer u bijvoorbeeld last heb van een tennisarm voelt u dit vooral aan de binnenkant van de elleboog, bij een golferselleboog juist aan de achterkant. Tevens kunnen klachten aan de elleboog voortkomen vanuit de schouder.
.
Wat kunt u doen aan deze elleboog klachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u veelvoorkomende elleboogklachten.

Tennisarm

Een tennisarm wordt ook wel een tenniselleboog genoemd. Wanneer u pijn heeft aan de buitenzijde van u elleboog kijk dan op onze pagina over de tenniselleboog en lees hoe wij jou kunnen helpen.

Golferselleboog

Een golferselleboog is de tegenhanger van de tennisarm. Wanneer u pijnklachten ervaart aan de binnenzijde van u elleboog kijk dan op golferselleboog en lees daar hoe wij jou kunnen helpen.

Slijmbeursontsteking of bursitis

Een slijmbeursontsteking van de elleboog heet ook wel een bursitis olecrani. Een slijmbeursontsteking in de elleboog is vaak goed te herkennen. De slijmbeurs in de elleboog zit op het uitstekende botje aan de achterzijde van de elleboog. Deze is bij een ontsteking pijnlijk en dikker en ook is er een duidelijke zwelling te zien. Het kan zo zijn dat er dan echt een vochtzakje zit.

De online fysiotherapeut kan u goede adviezen en eventueel oefeningen geven om de klachten te verminderen. Deze online behandeling gaat goed samen met die van de huisarts.

Ga naar de pagina over ELLEBOOG KLACHTEN →

HAND EN VINGER

Klachten aan handen en vingers

Klachten aan de hand of vingers zijn erg vervelend en merkt u met alles wat u doet. Wij helpen u graag uw klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u veel voorkomende klachten aan de hand of vingers waarbij we u kunnen helpen. Maar ook bij andere klachten helpen wij u graag.

Artrose in de hand

Artrose of slijtage in de hand of handen kan heel vervelend zijn en uit zich in pijn, stijfheid en vaak ook in bewegingsbeperking. Artrose in de hand bevindt zich meestal bij de basis van de duim, daar zit het CMC gewricht ( Carpo Meta Carpaal gewricht) en wordt ook wel duimartrose genoemd.
Denkt u dat uw artrose in uw handen heeft en wilt u tips of oefeningen? Vraag het de online fysiotherapeut.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) voelt u pijn en tintelingen in de hand en de duim, wijs- en middelvinger tot aan de ringvinger. Kijk voor meer informatie over het CTS op onze pagina over het Carpaal Tunnel Syndroom.

Ga naar de pagina over klachten aan HANDEN →

NEK

Nek klachten

Nekklachten komen na rug- en schouderklachten veel voor. Nekklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven of gewoon omdat het een onaangenaam gevoel is. Wat kunt u doen aan uw nekklachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Bekijk hier hoe online fysiotherapie werkt.

Nek pijn

Nekpijn kan plotseling ontstaan bij een verkeerde beweging of kan er geleidelijk insluipen. Bij heftige nekpijn zijn sommige bewegingen of houdingen niet meer mogelijk en kan de pijn uitstralen naar hoofd, schouder of arm. De pijn is vaak een dof of zeurend gevoel.
Nekpijn ontstaat vaak door stress, overbelasting, een verkeerde houding of een verkeerde beweging. Ook na sporten of een trauma kan de nek pijn doen. Het kan zijn dat de nek ook heel stijf wordt en dat uw hoofd zelfs scheef gaat staan. Dit zou kunnen komen doordat u misschien een nekspier heeft verrekt of het kan een reactie zijn van de nekspieren op de pijn. Dit fenomeen heet torticollis.
Nekpijn kan verholpen worden door het doen van (rek)oefeningen van de nekspieren, het soepel houden van de nek en een juiste houding. Belangrijk is wel dat u weet hoe u die oefeningen moet uitvoeren en wat een juiste houding is.

Nek hernia

Bij een nekhernia voelt u niet zo zeer de pijn in de nek maar meer pijn in de arm. Bij een nekhernia puilt de tussenwervelschijf uit en deze uitpuiling drukt dan op een zenuw. Dit kan een heftige pijn veroorzaken in de arm tot aan de vingers. De pijn is vaak schietend of heel scherp. Soms kan u ook tintelingen of minder kracht in de arm krijgen.
Pijn in de arm hoeft geen nekhernia te zijn. Pijn in de arm kan ook veroorzaakt worden door gespannen nekspieren, schouderklachten of een ontsteking. Daarom is het belangrijk dat een goede diagnose wordt gesteld. Mocht de fysiotherapeut er niet uit komen dan zal u worden door verwezen naar de huisarts.
Als de diagnose nekhernia bij u wordt vastgesteld dan kan fysiotherapie een goede bijdrage zijn aan herstel. Ook na het dragen van een nekkraag is het belangrijk dat u weet hoe u de nek weer soepel kunt krijgen.

Hoofd pijn

Voor meer informatie over hoofdpijn en wat wij voor jou kunnen betekenen, ga naar onze pagina over hoofdpijn.

Whiplash

Een whiplash kan ontstaan wanneer u hoofd met een flinke kracht naar achter en naar voren slaat, bijvoorbeeld na een kop-staartbotsing. Naast nekpijn kunnen er ook andere klachten optreden zoals duizeligheid, oor- en oog klachten, concentratieproblemen en bewegingsangst.
Als fysiotherapeuten kunnen wij u helpen om de nekpijn te verminderen en bewegingsangst weg te nemen.

KANS en RSI

KANS, voorheen RSI genoemd, is een veelvoorkomende klacht. Ga naar onze pagina over KANS voor meer informatie of lees hier hoe online fysiotherapie werkt.

Ga naar de pagina over NEK KLACHTEN →

POLS

Klachten aan de pols

De pols bestaat uit 8 botjes en veel bandjes die de botjes onderling verbinden maar ook de hand en onderarm. Polsklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven en u de polsen bij ontzettend veel bewegingen gebruikt. Wat kunt u doen aan uw polsklachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende polsklachten.

KANS / RSI / CANS

Het kan zijn dat uw polsklachten worden veroorzaakt door KANS, klachten aan arm, nek of schouder. Kijk op onze pagina over KANS, voorheen RSI genoemd, of u u klachten herkent.

Klachten na een ongeluk

Een scheur of breuk kan veel pijn en zwelling aan de pols geven. De pols wordt vaak blauw en soms is er ook sprake van een verandering van de stand van u pols. Na een ongeluk wordt de gebroken pols gegipst of geopereerd. Wanneer het gips is verwijderd, komt fysiotherapie om de hoek kijken.
De online fysiotherapeut kan u oefeningen en tips geven om de pols weer normaal te kunnen laten bewegen en de stijfheid te laten verdwijnen zodat u alles weer kunt doen.

Artrose in de pols

Pijn in de pols als gevolg van artrose of slijtage kan heel vervelend zijn. De pols kan gevoelig zijn en beweegt vaak minder goed. Belangrijk bij artrose in de pols is dat u de pols juist goed blijft gebruiken.
De online fysiotherapeut kan u helpen met oefeningen en advies gericht op alledaagse functionele handelingen en coördinatie en kracht.

Carpaal Tunnel Syndroom

Bij een Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) voelt u pijn en tintelingen in de hand en de duim, wijs- en middelvinger tot aan de ringvinger. Kijk voor meer informatie over het CTS op onze pagina over het Carpaal Tunnel Syndroom.

Ga naar de pagina over POLS KLACHTEN →

RIB

Rib klachten

Wat kunt u doen aan u rib klachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u ribklachten waar wij ervaring mee hebben en mensen succesvol mee behandelingen door hen de juiste oefeningen en adviezen te geven.

Tussenribspieren

Pijn aan de ribben wordt vaak veroorzaakt door pijn in de tussenribspieren. Dit zijn spieren die vaak vergeten worden door mensen maar die wel voor pijn en irritatie kunnen zorgen.
De tussenribspieren kan u, net als andere spieren, verrekken maar ze kunnen ook ontsteken of irriteren. Belangrijk is dat u er samen met de fysiotherapeut achter komt waar de klachten vandaan komen. De tips en oefeningen die de online fysiotherapeut jou zal geven, kunnen helpen bij het herstellen of verminderen van u klachten.

Gekneusde rib

Bij een klap of een duw op de borstkas of rib, kunnen ribben kneuzen.
U voelt dan vooral pijn bij diep in ademen, draaien, hoesten en er kan een bloeduitstorting aanwezig zijn. Ook druk geven op de rib is pijnlijk.
Twijfelt u of u rib gekneusd of misschien zelfs gebroken is? Vraag het de online fysiotherapeut of ga bij ernstige klachten even langs de huisarts.

Ga naar de pagina over RIB KLACHTEN →

RUG

Rug klachten

Rugklachten komen helaas veel voor. Rugklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven of omdat het een onaangenaam gevoel is. Wat kunt u doen aan uw rugklachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Onderstaand vind u meer informatie over verschillende rugklachten. Denkt u dat uw een hernia heeft? Kijk dan op onze speciale pagina over hernia klachten.

Boven rug

Rugpijn kan verschillende oorzaken hebben en belangrijk is om de oorzaak te achterhalen. Online fysiotherapie richt zich op het vermogen zelf iets aan u klachten te kunnen doen.
Pijn in de bovenrug sluipt er meestal geleidelijk in en is vaak het gevolg van een verkeerde (werk)houding of het doen van eenzijdige werkzaamheden of zwaar werk.
Belangrijk is om na te gaan waar in de bovenrug zich de pijn bevindt. Is dit tussen de schouderbladen? Of meer bij de schouder en de nek? En sinds wanneer heeft u klachten, kan u een oorzaak aanwijzen of is het geleidelijk gegaan? Dit zijn allemaal vragen die de online fysiotherapeut zich af vraagt en die u kunt verwachten van jouw fysiotherapeut. Denk daarom goed na over u klacht als u een online consult aanvraagt, uw informatie is waardevol voor de online fysiotherapeut.

Acute lage rugpijn (0 - 6 weken)

Acute lage rugpijn wordt ook wel lumbago of spit genoemd. Acute lage rugpijn ontstaat vaak door een verkeerde beweging, verstappen of na zwaar tillen. De pijn kan heftig zijn, vooral tijdens bewegen de eerste dagen en de pijn voelt u in het gebied tussen de onderste ribben en de billen.
Hoewel de klachten in het begin heel heftig kunnen zijn, is er vaak niets ernstigs aan de hand. In 90% van alle gevallen van acute lage rugpijn zijn de klachten aspecifiek. Dit wil zeggen zonder aanwijsbare specifieke lichamelijke oorzaak, zoals een ontsteking, tumor of compressie van een zenuwwortel (radiculair syndroom).
De pijn kan uitstralen naar de bilregio of het bovenbeen. De pijn kan ook erger worden door een bepaalde houding of beweging en het kan zijn dat u ’s ochtend heel stijf bent.
Als online fysiotherapeuten kunnen wij uw helpen met adviezen voor de eerste dagen en met oefeningen hoe u uw rug weer soepel en pijnvrij kunt krijgen.
Ook als u al langer klachten heeft, kunnen wij goede adviezen en oefeningen geven die u gewoon thuis kunt doen. Accepteer geen rugklachten, doe er iets tegen!

Sub acute lage rugpijn (6 - 12 weken)

Heeft u al een aantal weken last van uw rug en kan u geen duidelijk ontstaansmoment meer bedenken? Dan kan de online fysiotherapeute u helpen door gerichte oefeningen te geven en adviezen over wat u nu eigenlijk wel of juist niet moet doen.
Hoewel de klachten heel vervelend kunnen zijn, is er vaak niets ernstigs aan de hand. In 90% van alle gevallen van lage rugpijn zijn de klachten aspecifiek. Dit wil zeggen zonder aanwijsbare oorzaak.
Vaak komen de rugklachten door een verkeerde houding, zwaar werk, vertillen of verstappen of een slechte lichamelijke conditie.
Mensen zien rugklachten soms als iets blijvend, maar dit is absoluut onnodig. Kom in actie tegen uw rugklachten en vraag de online fysiotherapeut hoe u geholpen kan worden!

Chronische lage rugpijn (langer dan 3 maanden)

Heeft u al langer dan 3 maanden rugklachten? Dat kan heel vervelend zijn. Zeurende pijn in de rug kan u afleiden van de dingen in uw dagelijks leven. U wilt weer soepel kunnen bewegen en weer lang kunnen zitten / staan / wandelen. Dit zijn dingen die wij als fysiotherapeuten vaak horen in de praktijk.
Bewezen is dat fysiotherapie bijdraagt aan het herstel of verminderen van chronische lage rugpijn. Gerichte oefentherapie in combinatie met een tijdsplanning zijn zinvol volgens de meest recente richtlijn voor fysiotherapeuten. Volgens die richtlijnen werken onze fysiotherapeuten. U bent dus verzekerd van een goede advies, behandelplan en gerichte oefentherapie die u prima zelf thuis kunt uitvoeren.
Leg u niet neer bij chronische lage rugklachten, maar doe er iets mee en meld u aan!

Ga naar de pagina over RUG KLACHTEN →

SCHOUDER

Schouder klachten

Schouderklachten komen na rugklachten het meest voor. Schouderklachten zijn vaak erg vervelend omdat het u kan hinderen in het dagelijks leven. Vaak straalt de pijn ook uit naar de arm, het schouderblad of de nek en kunt u de arm soms niet meer goed bewegen. Wat kunt u doen aan uw schouderklachten? Wij helpen u graag om u klachten te verhelpen of te verminderen. Aangezien er veel verschillende aandoeningen zijn (zoals frozen shoulder, artrose in de schouder, sleutelbeen klachten, schouder instabiliteit en slijmbeursontsteking) die u aan u schouder kunt hebben, ga naar onze speciale pagina over schouderklachten.

Ga naar de pagina over SCHOUDER KLACHTEN →